myPharma
0495/27 86 90
Je mandje is leeg.
Verzendkosten naar
Selecteer land
Belgium
Producten toevoegen
Naar kassa
Aanmelden
E-mail
Wachtwoord
Nieuwe klant?
Wachtwoord vergeten?
Goed om weten
Beroepsgeheim
Bewaren medicatie
Covid certificaten
Farmaceutisch Dossier
Kwaliteitsgarantie
Maximumfactuur
Patientconsent
Tips bij zelfmedicatie
Verstandig medicatiegebruik
Zorgtrajecten
Zorgverzekering
Afschriften en attesten
Noodnummers
Oplossingen A-Z
Producten A-Z
Je bent hier: Home >
Apotheker
>
_Aandoeningen: tips
>
Kanker, voeding bij een pijnlijke mond, keel of slokdarm
Kanker, voeding bij een pijnlijke mond, keel of slokdarm
Spoel uw mond regelmatig met zoutwater (2 theelepels keukenzout oplossen in 1 liter water).
Zure fruitsoorten zoals citrusfruit (appelsien, citroen, pompelmoes,…) of fruitsap kunnen te scherp zijn. Fruitsoorten zoals aardbeien, peer, perzik, banaan of meloen zijn minder zuur. Verzacht zure smaken eventueel door toevoeging van een melkproduct (yoghurt, slagroom) of maak een milkshake met ijs en fruit.
Vermijd scherpe kruiden zoals peper, paprika, curry, mosterd, knoflook,…. Groene kruiden zoals peterselie, kervel, tijm, en dille geven meestal minder hinder. Voeg eventueel wat room of melk toe om scherpe smaken te verzachten.
Vermijd sterk gezouten voeding, zoals gerookte vleeswaren, gerookte vis, bouillon, chips, gezouten noten,….
Gebruik bij een pijnlijke mond eventueel een rietje om te drinken.
Laat warme gerechten of dranken eerst afkoelen tot kamertemperatuur.
Koude dranken, een ijsklontje of een ijsje kunnen de mond en keel verzachten.
Vermijd koolzuurhoudende en alcoholische dranken.
Vermijd voeding die de mond, keel of slokdarm kunnen beschadigen zoals broodkorsten, hard fruit, hard gebakken gerechten, noten,... . Let op met graten en botjes.
Wanneer u brood moeilijk kan slikken, kan u het eerst soppen in melk of in de soep.
Pas de consistentie van uw voeding aan als u problemen ondervindt met kauwen of slikken. Probeer eerst zachte voeding (aardappelpuree, pasta, vis, zacht vlees, gekookte groenten,…). Indien nodig kan u gerechten grof malen of fijn mixen.