- Spoel bij kleine kinderen met een neusverkoudheid het neusje met fysiologisch water (bepaalde zoutconcentratie). Zo voorkomt u dat de buis van Eustachius verstopt raakt en verkleint de kans op middenoorontstekingen.
- Gebruik geen wattenstaafjes om de gehoorgang zuiver te maken. U kan hierdoor het oorsmeer dieper duwen, waardoor zich een prop kan vormen. Dit kan aanleiding geven tot ontstekingen
- Gebruik om het oor te reinigen best een vochtig uitgewrongen washandje. Trek het over uw wijs- of middenvinger en reinig het oor op deze manier.
- Vermijd om met uw vingers in uw oor te peuteren.
- Vermijd om kleine koptelefoons of oordopjes te gebruiken. Ze kunnen ook aanleiding geven tot oorproppen en uiteindelijk ontstekingen.
- Oorringen en oorapparaten kunnen contactallergie geven. Door uitslag, jeuk en krabben kunnen er gemakkelijker infecties ontstaan.
- Duikers en zwemmers kunnen (bij last) preventief oordoppen dragen tijdens het zwemmen om te verhinderen dat er water in het oor loopt. Als er toch water in het oor gelopen is, kan dit verwijderd worden door de oorschelp zachtjes heen en weer te bewegen. Een haardroger op de laagste stand kan eventueel het oorkanaal drogen.
- Gebruik nooit oordruppels op eigen houtje (uitgezonderd smeeroplossende druppels), want sommige oordruppels kunnen aanleiding geven tot gehoorschade.
- Als het trommelvlies beschadigd is, kunnen de geneesmiddelen het middenoor bereiken en daar eventueel schade berokkenen. Laat u dus steeds nakijken door een arts!
- Als je tijdens of na een vliegreis oorpijn krijgt, kan je dit vermijden door de volgende tips:
- Kauw op een stukje kauwgom.
- Probeer te geeuwen of te slikken.
- Probeer uw oren te "klaren".
- Knijp uw neus dicht en adem zachtjes door de neus uit (plopt).
- Bij een baby kun je de klachten proberen te voorkomen door het kindje tijdens het stijgen en landen te voeden.
- Vlieg zeker niet als u gedoken hebt.
In sommige gevallen is het noodzakelijk een arts te raadplegen.